Title Image

ADRIA BUSINESS FORUM (Tom Peters)

ADRIA BUSINESS FORUM (Tom Peters)

Glavni govornik foruma bio je jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za menadžment i poslovnu izvrsnost, Amerikanac Tom Peters.

Tema foruma bila je je Vodstvo i poslovna izvrsnost (Leadership & Business Excellence), što su ujedno područja u kojima je Peters ostavio najdublji trag u svom bavljenju menadžmentom.

Tako se njegova knjiga ‘U potrazi za izvrsnošću (In Search of Excellence) smatra jednom od najutjecajnijih ikad napisanih knjiga o menadžmentu. U njoj je na temelju studije 43 uzorne američke kompanije iz raznih industrija iznio osam osnovnih načela menadžmenta koje prema njegovom mišljenju čine te kompanije uspješnima.

Izlaganje tih osam načela činili su okosnicu Petersova obraćanja pripadnicima poslovne elite iz Hrvatske i regije, koji su uz studente ekonomije i poslovnih škola, sveučilišne profesore, novinare i druge zainteresirane, činili publiku od 1000 koji su ga došli slušati.

Osam načela uspješnosti tvrtaka koje Peters naziva bezvremenskim su spremnost zaakciju i promjene, pribiližavanje potrebama kupaca, poticanje inovativnosti i kreativnosti zaposlenih te ponašanje prema zaposlenima s poštovanjem i dostojanstvom.

Za uspjeh je, prema Petersovom mišljenju, potrebno još održavati prepoznatljivu organizacijsku kulturu, raditi ono u čemu je kompanija bolja od drugih, imatijednostavnu oragnizacijsku strukturu, centralizirati stratešku i financijsku kontrolu, a decentralizirati autoritet.

Nakon predavanja o poslovnoj izvrsnosti održan je okrugli stol o izvrsnosti u jugoistočnoj Europi, a navečer i domjenak za 30 najuglednijih hrvatskih menadžera. (H)

ADRIA BUSINESS FORUM (Tom Peters)